Wyszukiwarka
mini zapiekanki z grejpfruta i pomarańczy
- 1 grejpfrut obrany ze skórek i białego miąższu
- 1 duża pomarańcza obrana ze skórek i białego miąższu
- 250 ml mleka
- 150 ml śmietanki kremówki
- 30 g mąki kukurydzianej
- 40 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 3 żółtka
- Rozłożyć grejpfruta i pomarańczę w 6 żeliwnych mini rondelkach
- W misce ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać
- Zagotować mleko w żeliwnym garnku. Pomału wlewać ubite żółtka z maką intensywnie mieszając
- Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Ubić i odstawić.
- Ubić śmietanę i połączyć z masą. Przełożyć do żeliwnych mini rondelków.
- Zapiekać na złoto przez kilka minut w piekarniku ustawionym na grilowanie.